woensdag 2 januari 2013

Pirandello (Landgraaf - NL)

We verblijven in het Winselerhof in Landgraaf (NL): een herenboerderij uit de 16e eeuw die werd omgetoverd tot een fraai en comfortabel hotel. Er zijn ook twee restaurants gehuisvest waar wij het gastronomisch en Italiaans geïnspireerde Pirandello uit kiezen. Het is leuk om gewoon de kamerdeur achter ons dicht te kunnen trekken en beneden plaats te nemen in het mooi en strak ingerichte restaurant. We zijn bijzonder enthousiast over de leuke zitjes, en ook de rest van het restaurant getuigt van een smaakvol modern design.

We zijn dan ook in bijzonder goede stemming als we klinken met een glaasje prosecco. We blijken de enige klanten te zijn maar dat tempert onze vreugde niet. Mochten we dat willen, mogen we plaatsnemen in het ander restaurant waar wel volk zit, klinkt het. Maar dat zou zonde zijn, lijkt ons. Bij het aperitief krijg we als borrelhapjes gemarineerde zilverui, een kaascakeje en wat worst.

Daarna volgen nog enkele amuses. Het soepje met paddenstoel, knolselder en truffel verraadt al meteen de voorliefde voor truffel van de chef. Passeren ook: eendelever en eendepoot met chutney van pompoen, schijfjes paddenstoel met schuim van panna cotta en een witlooftaartje. Een leuke start.

Omdat we allebei een visparcours zullen afleggen pikken we een witte wijn uit de lijvige wijnkaart: Marmorelle (Chardonnay 80%, Malvasia 20%) van het wijnhuis Tenute Rubino. We leren dat de naam "Marmorelle" afkomstig is van een van de vier wijngaarden, zo'n tien kilometer van de stad Brindisi, waar de druiven van deze wijn in twee verschillende perioden van het jaar geoogst worden. En ook plezant: het blijkt een lekkere, frisse wijn!

Aan de ene kant wordt heerlijk gestart met een tartaar van makreel die bovendien bijzonder stijlvol wordt gepresenteerd. Het accompagnement van gemarineerde appel, zoetzure venkel, gemarineerde mozzarella en luchtige komkommer is werkelijk top. En de twee oestertjes die verpakt blijken in Livar Prosciutto vinden we bijzonder origineel. Ook de andere kant is euforisch over de panna cotta van langoustine in een adembenemende creatie met tartaar van langoustine, carpaccio van coquille, pistachecrumble en radijssalade. Zelfs het ijs van olijfolie werkt wonderwel. De eerste ronde maakt indruk.

Daarna gaat de ene kant voor de gegrilde heilbotfilet die met zalf van bloemkool en hazelnoot, jus van rode biet en een ravioli van gepofte sjalot en Lardo di Colonnata prima werd afgewerkt. Ook de truffelspaghetti aan de andere kant is lekker al is de nochtans wonderlijke combinatie van truffelroerei, parmezaanse kaas, geschaafde truffel, gebakken paddenstoelen en truffelschuim net iets te droog om écht te overtuigen. We hebben dit gerecht graag ietwat smeuïger.

We zijn eigenlijk voldaan maar checken uit nieuwsgierigheid toch nog eens de dessertkaart. Daar worden we meteen verleid door een opsomming van digestieven waar de ene kant prompt een Drambuie uit pikt. Of er ook whisky is, wil de andere kant weten. Het aardige meisje komt daarop met de drankkar aangereden en toont ons de whiskycollectie. We twijfelen wat, waarop het meisje zo aardig is om een proevertje te geven van de 16 jaar oude Schotse whisky Lagavulin. Dat proevertje bevalt. We krijgen een bijzonder flinke portie, en klinken meer dan voldaan op deze bijzondere plek.

www.chateauhotels.nl

Onze score: check this out
Bediening: aardig
Omgeving: strak design - bijzonder kader
Prijs: medium


2 opmerkingen:

  1. De 16 jaar oude Schotse whisky Lagavulin doet niet meteen een belletje rinkelen, waarop het meisje zo aardig is om een proevertje te geven.
    => Deze uitstekende whisky staat gewoon in de rekken van de plaatselijke Colruyt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aha, we zullen er eens op letten, dank voor de tip! In sommige Colruyt-winkels blijkt het whisky-aanbod overigens niet slecht te zijn. We kunnen een goede whisky wel smaken, maar we zijn geen kenners. Maar dat komt misschien nog...

    BeantwoordenVerwijderen